KANIZSAI FUTÓ- ÉS SZABADIDŐSPORT KLUB
Gyere, fuss velünk!


Jegyzetek a futásról

HálaIn medias res kezdeném, hogy Zágrábban egy 5:12-es (nem, ez nem a tempó!) maratont sikerült október 12-én abszolválnom. Futásnak nem nevezném, de a távot teljesítettem. El is fáradtak a kísérők, hát hosszú nekik volt a verseny.

A horvátok nem olyan kitartóak, és türelmesek, mint a körülöttem élők (hála nekik)- már szedték a sátorfájukat mire mi beértünk. A befutóérem is elmaradt, bár, amit ott és addig kaptam, az - ha nem is kézzel fogható - amiért IGAZÁN HÁLÁS lehetek és vagyok is. (A Tomi által prezentált meggyes sör és őrült nagy és annál is finomabb belga csoki természetesen ideértendő, nomeg Józsi Alpha söre- amit egy illő alkalomra tartogatok.) Ami miatt azóta sem keserűséggel, vagy sikertelenséggel gondolok erre a klassz versenyre:

Volt egyszer egy kislány, aki egy gyerekkori baleset révén épp hogy életben maradt, de már akkor is makacs volt, és ez azóta sem változott- de jó esetben az akaratát jó dolgok szolgálatába tudja rendelni.

A kislány felnőtt, családja lett, gyermekei és egyszer csak ki kellett lépnie a lakásajtón, hogy friss levegőhöz jusson. A táv nem volt több mint 6-800 méter, de 200 méter után cipőt kellett kötni. Még pár alkalomig, aztán már nem, a körök is nagyobbak lettek, aztán érdekesebbek lettek az emelkedők is. Isten, sors, eleve elrendelés? Kanizsa újság- Kanizsa-Karos kiírás- Futóklub honlap-Vajda Anita bevállalta miattam a váltót is. Imádtam ezért, és ez azóta mit sem változott.

A versenyeken részt vettem, bár hozzáállásom és eredményeim alapján sokan nem kell, hogy rettegjenek attól, hogy a dobogóról letaszítom őket. Kivéve falusi noname nulllétszámos :-)

Egy időre a munkám és az életem eltérített eme remek kikapcsolódási formától, de eljött az a nadrágméret, amikor igenis vissza kellett, hogy „térjek”. Nem, nem amolyan Schwarzis „I’ll be back!” csatakiáltással, hanem egy baromi jó Brutálfutással. Na, ott is csak töttyögtem…, de durva nagy buli volt. Majd jött a YT, Mura kupa és Vujity Trvtko Zalaszentbalázson. Predesztináció? Naná! Valószínűsítem, hogy Nagykanizsa legsportosabb kerti kisgépboltjában kezdődött el a kérdezősködés a maratonról egy szezonális gépszervizelés közben. Aztán folytatódott egy közös 10!!! km-es „ebédidő helyett- futáson”. Meg a következőn, mert Maci tudott beszélni, nekem még csak a hallgatás ment inkább…

Futottunk erdőben, rókát láttunk, szarvascsorda rohant át előttünk 20-30 méterrel, jártunk mocsárban, szakadékban, iszkoltunk kutyák elől, a fatolvajokat nem faggattuk annyira, tévedtünk el tájékozódási versenyen 200 méter (!!) után, hagytunk el embert erdőben, aki ezek szerint mégis hazatalált, pedig az asszony keményen rajta volt a témán – nem én. Futottunk párban, csapatostól, kísért a fiam bringával, mentem egyedül.

Megszámlálhatatlan élménnyel és beszélgetéssel lettem gazdagabb, a hobbimmal –még mindig nem a mosogatásról írok- töltött időt olyan értékes emberek társaságában tölthettem, amit sajnos csak kevesen tudnak elmondani magukról a világon.

Nem, ez nem az én érdemem, hanem mindenkié, aki felkel a kanapéról és szán időt magára és a környezetére.
Ha nem lettek volna a hétvégi reggel 8-kor kezdődő (ez már tényleg az őrület határát súrolta nálam) hosszú futások, akkor most nem lenne macskánk +1. Villám névre hallgat –a gyerekeink nevezték el, és szerintem nem rólam-, és embertelen körülmények között találtuk futás közben egy lehetetlen helyen.

Hallgattam jó zenéket, láttam gyönyörű dolgokat útközben, amik nem voltak annyira élményszámba menők, azokból meg levontam a következtetéseket. (ne fuss menetiránnyal szemben az út szélén, mert az a köszönni nem tudó feszülősruhás bringásoké. Szerintük. :-)

Tartottunk rögtönzött matekórát reggel - amikor az agy még frissebb, mint a test- egyik hosszú futás első pár száz méterén nem messze tőlünk elsuhant (ő már csak levezetett) LSz, kb 200 méterig erőlködtünk a befogásán, és rájöttünk, hogy vagy meghalunk az első 2 km-en és köszönünk neki, de akkor nem lesz meg az aznapi 30. Nem köszöntünk inkább. 

Röhögtünk a falusi kocsmák mobil, bár állandónak mondható (már csak kinézet alapján is) fröccsöt, szűrt gyümit tankoló, szagos, magas esztétikai élménnyel nem bíró pulttámaszain is. Láttam évszakokat végigsuhanni a tájon, kerteket ki, majd elvirágozni. Láttam mosolygó gyerekeket, embereket. Rekedtek sárga lepkék a legnyafogósabb futások alkalmával körülöttem másodszorra már tudtam, hogy miért vannak ott. (pedig vizet ittam). Láttam majd’ mindent, amiért érdemes folyatni, bármit is csinálunk.

Elégedett nem vagyok, de boldog igen. Boldog vagyok, mert olyan önkéntes kísérőim voltak az utamon, akik a saját hasznukat nem lesvén segítettek, mindent megpróbáltak azért, hogy a célom teljesüljön. És ezek a dolgok nagyobb ajándékok, mint egy befutóérem.

Szerintem.

Gabi


Szólj hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


7 hozzászólás

peter [ 2015-02-04 12:42 ]

tényleg a legfrappánsabb hozzászólás az ",hogy szerintem is" - csatlakoznék ehhez, és csak így tovább, és tovább..!Kati Karos [ 2015-01-31 11:48 ]

Büszke vagyok Rád...és légy Te is magadra!!PuszillakIldikó simon [ 2015-01-30 11:50 ]

És olvasni is fantasztikus élmény!!! :) gratulálok az eddigi eredményekhez és csak így tovább, Gabi!!!kollerjudit [ 2015-01-30 10:01 ]

Régen vártam hogy írj már valamit, mert tudtam, hogy vigyorogva fogom végig olvasni!
Ennyire élvezed? Abba ne hagyd!! Gratulálok, Gabi, csak hajrá tovább.
giorgio [ 2015-01-29 21:42 ]

... szerintem is!Fedit [ 2015-01-29 21:34 ]

Szerintem is :)
Gratulálok Gabi!Szuper vagy!
Tök jól leírtad,hogy az út maga a cél. Azt hiszem mind ezért futunk. A repkedő (vagy rekedő :)) sárga lepkék miatt :))) És remélem futunk majd együtt olyan versenyen ahol a megérdemelt érmet a nyakadba akasztják!Györgyi [ 2015-01-29 20:54 ]

A hihetetlen akaraterőd, pozitív hozzáállásod a biztosíték arra, hogy céljaidat eléred.Hidd el ,te is példakép vagy!Gratulálok az eddig elért erdményeidhez, és kívánom, hogy még sok-sok hasonlóban legyen részed!Honlapkészítés