KANIZSAI FUTÓ- ÉS SZABADIDŐSPORT KLUB
Gyere, fuss velünk!


SPARTATHLON 2013

csak röviden.... Sznupi beszámolója

verseny előtt 1 héttel , még gondtalanul

SPARTATHLON 2013

2013.09.27-28.

ATHEN – SPARTA , 246 km ULTRAMARATONI FUTÓVERSENY

. . . . . . , és eljött a hajnal, a reggel, s azt veszem csak észre , hogy az Akropolisz lábainál tipródok, - nyugtalanul, szorongva, félelemmel.
Örömöt nem érzek, némi nyugodt pillanatot is csak az jelent , mikor néha-néha megpillantom Szilvit vagy Tomit.
Kertész Dóri - segítőm a versenyen- -látom, Ő is feszült.

S aztán az idő teszi dolgát , hogy vége szakadjon ennek a kellemetlen állapotnak. Végre mozgolódik a tömeg, lassan araszolgatunk a rajtvonal felé, némi helyben járás után pontban 7-kor elrajtolunk.

Végre, végre elindulunk, nekivágunk ennek az irdatlan távolságnak ! Nem mérlegelek hány km,
nem mérlegelek mennyi idő is, . . . . . csak haladni Spárta felé !

Mivel tisztában voltam megtépázott fizikai állapotommal, így újragondoltam a lehetőségeket az elmúlt napokban, amely egyszerűen csak annyira volt elégséges, hogy :
MENNI, AMEDDIG CSAK LEHET !
Első lépésként a maratoni távot akartam elérni szintidőn belül, majd mikor ez megvolt - s közben erőre kaptam a nap melegétől – Korinthos-t (80km) céloztam meg.
Azt hiszem, kevesen voltunk, kik örültek a 25-30 foknak.
Haladtam szépen, fegyelmezetten, probléma nem volt, el is értem a Csatornához fél órával szintidő előtt. Sokszor arra gondoltam, -vajon Tomi merre jár, mi van vele, hogy bírja a lába ?
Aztán Szilvi jutott eszembe, s mosolyogtam – mennyire élvezheti Ő is a Nap melegét, milyen boldogan futja a dombokat-lejtőket, s nézegeti a tengert.

Az első nagy ellenőrző-találkozó ponton 10 perc pihenőt tartottam, Dórival átbeszéltük rövid szavakban a helyzetet, majd indultam tovább.
Boldog voltam, eljutottam Korinthosi-csatornához! Élveztem a helyzetet, erőt adott !
Lassan megfogalmazódott bennem az új cél: túljutni a hegyen, eljutni Nestaniba (171km).

Időnként könnyek szöktek a szemembe, amikor azokra gondoltam, kik megtettek mindent, kik felráztak, kik erőt öntöttek belém, hitet adtak, hogy az elmúlt napok elesett-beteg állapotából ki fogok kerülni , és ott a helyem a rajtnál ! Nélkülük most nem haladnék egy újabb 'mérföldkő' , az útvonal legmagasabb pontja felé.
Szóval 'meneteltem' boldogan !Aztán kezdett késő délután lenni, éreztem hogy kissé felhevültem az egész napi napsütéstől, de tudtam -ez simán kezelhető még!
Bizony ! -ilyenkor csak gondolnom kellett egy hideg dobozos italra, s a következő találkozópontnál
már Dóri nyomta is a kezembe !

Időnként nyújtottam a vádlimat, de ezen kívül minden rendben volt. Továbbra is fegyelmezetten folytattam utamat. Mígnem egy találkozópont után elkapattam magam, s gyorsabb tempóval vágtam neki a következő 10 km-nek. A vége az lett, hogy Nemeába érve (123km) úgy beálltak a combjaim, hogy lépni alig bírtam ! Szó mi szó ', ha valahol hát éppen Nemeában nem voltam egy " nemeai oroszlán" !

Nehezemre esett tovább indulni, de Dóri nem sokat teketóriázott velem, útnak indított 2-3 perc 'pihenő' után.
Ami ezután következett, az volt utam legnehezebben megélt része. A lábaim /combjaim/ nem vittek, nehezek voltak mint a sózsák, fájtak , alig haladtam ! Még szerencse volt, hogy sok
számomra amúgy sem futható- szintemelkedés következett.

Lassan elkezdtem gyártogatni az elméleteket, hogy miért is álltam ki a versenyből, de az is a fejemben volt , hogy hova is állok ki, amíg szintidőn belül vagyok. Aztán , hogy mondom meg Dórinak, hogy végem van , mint a rövidfilmnek ?! Aztán elfogytak az elméletek, vagy belefáradtam, -ki tudja.
S végre, a józan ész került elő! Tenni kell valamit ! Találj ki valamit ! -mondtam magamnak.
Gyorsan elemezgetni kezdtem az állapotomat, s arra jutottam, hogy nagyon elfáradtak combjaim, energia kell nekik, működésbe kell hozni őket!
Hogyan is ? Bevált módszer nálam: energiagél+magnézium. Ez mindig helyreszokott billenteni perceken belül. Így először ezt próbáltam -több ötletem egyenlőre nem volt- , de bejött !
5 perc sem kellett, s lazult combom feszessége, lassan , hamarosan újra képes voltam futni a megfelelő tempóban. Elmúlt a rémület !
Malandreni-be (140km) már úgy értem, hogy Dóri nem látott rajtam semmit, -azt hiszem. Noszogatott is, hogy össze kéne szedni valami plusz időt / igyekezzek ! /.
Ha tudta volna milyen 'kálváriát' éltem meg !! . . .,de még úton voltam, még versenyben voltam ! ,ami akkor nekem a legfontosabb volt.
Ha valamikor, hát ekkor ébredtem tudatára annak, hogy milyen törékenyek vagyunk, hogy elég egy kis elmélázás, s egy kis fegyelmezetlenség hova vezethet ! Ez meghatározta utam hátralévő részét.
Időnként újra és újra kanizsai Társaim jutottak eszembe, - vajon merre járnak, jól vannak?
Reméltem, hogy igen, minden rendben velük ! Tudtam, jóval előttem lehetnek, s megnyugtatott a tudat, hogy erejük, elszántságuk viszi őket előre, s ugyan mögöttük, de én is oda tartok, odatartunk Mindhárman, Spártába !
Aztán túljutottam a sokat emlegetett hegycsúcson (163km), s elértem Nestaniba (171km).
Új nap kezdődött lassan. Még mindig fél órával jártam a szintidőn belül, - nem nyugtalanított, hogy kevés lenne.
Sokat nem időztem, gondolkodás nélkül nekivágtam a Tripoli-medencének, s közben csak a feladatra koncentráltam, figyeltem magamat, s mantráztam egy mondatot, aztán egy másikat, majd újra az előzőt. Így teltek hosszú-hosszú órák.
Emlékszem, múlt évben segítőként éjszaka ez rész nagyon ingerszegény volt. Most a reggel fényeiben, a felkelő nap sugaraiban máshogy hatott. Csak távolban, a messzeségben látszottak a hegyek, s néha kerestem szememmel Spárta irányát. Ekkor el is kalandoztak néha gondolataim, s gyorsan meg kellett fegyelmezni elmémet, hogy csak az útra, az előttem lévőre rövid etapokra gondoljak.
Majd egyszer üzenetet kaptam Szilvitől, cca. 200km körül.
Biztatott,: "a neheze már megvan" ! Jólesett a forró délelőttben, hogy gondol felém !
Aztán egyre erősebb lett a Nap ereje, perzselt ádázul, de mentem , mert Spártába akartam érni.
236 km-ig mindig és mindig elhajtottam az elmémben feltörő képeket, vagyis : milyen lesz a célban.
236 km-nél már mertem arra gondolni, hogy igen, - odaérek Leonidasz királyhoz !
S ott voltam, 35 óra 20 perc ! Eddig tartott az út !

Magyar lobogóval a hátamon megérinthettem a Király lábát ! S mosolyogtam, örültem gondtalanul, boldogan ! Nem gondoltam semmire, csak boldog voltam!

Hát így telt az én utam Spártába, csak röviden írtam, mert bő 35 óra történései nem férnek el néhány oldalon.

Köszönöm Mindenkinek, kik bíztak bennem, kik biztattatok, kik szurkoltatok, mellettem voltatok !
Erőt , tiszta fejet adtatok !

Őszinte köszönettel, 'sznupi' Sznopek József

2013-10-12
Szólj hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


7 hozzászólás

faxau [ 2013-11-18 12:27 ]

Gratulálok!Lakatos Roland [ 2013-11-08 13:30 ]

Józsi, fogadd ezúton is gratulációmat! Óriási voltál fejben, minden akadályt legyőztél, méltán járultál a király színe elé!
Rolivassgabi [ 2013-11-08 11:59 ]

Maci mindent megmondott. Köszönjük mindegyikőtöknek a felemelő "pillanatokat". Hajrá Sz(n)uper J!maci [ 2013-11-08 11:23 ]

Józsi baszki jövőre nyomkövetőt szereltessél magadra,már az FBI-t kellet segítségül hívni majdnem!!!!!Gratulálok,kicsi ember óriás lett,igazi segítőkész jó lelkű sportember.Aki sokat tett már a többi futótársáért is.Büszke vagyok,hogy ismerlek,és sok erőt adsz a mindennapi unalmas futásokhoz.KIRÁLY vagy SZNUPI!!!Judit [ 2013-11-08 10:01 ]

Szívből gratulálok! Nagyon sokat gondoltunk Rád Zolival, és örültünk a sikerednek. Megérdemelted, nagyon erős vagy!peter [ 2013-11-08 09:25 ]

Immáron másodszor - a verseny napja után - szurkolhattam neked a célig, az amúgy számomra értelmezhetetlen távon. Erős voltál testben, és különösen fejben, ami meghozta gyümölcsét, és tanulság mindenki számára! Gratulálok, és köszönjük a beszámolót.mateve [ 2013-11-08 09:11 ]

SZUPER VOLTÁL! és persze most is az vagy.. :) hatalmas gratula! okosan oldottad meg a gondokat, nem csak fizikailag, hanem fejben is erős vagy...főhajtás előtted!Honlapkészítés