KANIZSAI FUTÓ- ÉS SZABADIDŐSPORT KLUB
Gyere, fuss velünk!


Álmodtam egy világot magamnak...

...lefutni egy maratont

Fazekas András élete első maratonjára készül. Messziről indult, és október másodikán nagyon messzire juthat el.

Andrást kérdeztük a Marathonról.

Hosszú a 42 km, de még hosszabb a rajtig vezető út. Te honnan indultál? Sportoltál-e korábban?

Valamikor régen, az őskorban sportoltam. Még középiskolás koromban megyei I. osztályban fociztam Vasváron, de a középiskola befejezése után ez abbamaradt. Majd egy ideig a városi kispályás bajnokságba is próbálkoztam. Amikor ez is abbamaradt, jelentős súlyfelesleget szedtem magamra, és folyamatosan győzködtem magam, hogy nincs időm semmilyen sportra sem.

Mióta futsz, mióta fordult "komolyra" ez a hobbi?

2008-ra a súlyfeleslegem elérte azt a szintet, amikor már annyira zavart, hogy eldöntöttem, hogy teszek ellen valamit. Akkor kezdtem el ismételten mozogni - először a futás szóba sem jöhetett, mert az ízületek rovására ment volna. Az első 10-15 kilótól történő megszabadulás után kezdtem el futni, ami azóta is tart.

Miért kaptál rá a futásra?

2009-ben még sikerült jó pár kilótól megszabadulni /összesen 35-37 kg / és egyre nagyobb örömet okozott a mozgás. Futás közben teljesen kipihentem magam idegileg, egyre nagyobb lett a fizikai állóképességem, és először ekkor fordult meg a fejemben, hogy egy félmaratoni távot le kellene futni. De ekkor még csak napi 8-10 kilométereket futottam, hetente 4-5 alkalommal.

Mikor fordult meg a fejedben először, hogy lefutnál egy maratont?

2010-ben futottam az első hosszabb távomat, ami a Nagykanizsa - Zalakaros futóverseny volt. A sikeren felbuzdulva már verseny közben eldöntöttem, hogy egyszer le szeretném futni a maratoni távot. Ekkor még nagyobb sebességre kapcsoltam és próbáltam minél többet és minél hosszabb távokat futni. Még ebben az évben rajthoz álltam váltóban a nagyatádi Iroman versenyen, ahol 28 kilométer megtétele után az orvosi sátorban kötöttem ki, mert annyira begörcsöltek az izmaim, hogy menni sem tudtam, sőt egy pillanatra még az eszméletemet is elvesztettem. Ekkor döbbentem rá, hogy amit eddig csináltam nem megfelelő, és ez nem elég ahhoz hogy távot teljesíteni tudjam.

Mi motivált a maratonra való felkészülésben? Mit jelent számodra a szó: Marathon?

A motiváció jelenleg nem más mint a 42 kilométer 195 méter teljesítése. Hogy mit jelent a Marathon? Kitartást, elszántságot, teljesítményt. Még egy plusz motivációm is van ebben az évben, mégpedig az, hogy december 12-én leszek 42 éves, és elmondhatom, hogy 42 évesen futottam először 42 kilométert.

Mikor döntötted el, hogy 2011. október 2. lesz a Nagy Nap?

A tavalyi sikertelenség után elkezdtem tudatosan készülni és kiválasztani egy olyan versenyt ami lehetőleg nem nyáron van, mert a nagy meleg nekem az egyik legnagyobb ellenségem. Mindent átgondolva jutottam el a 2011. október 2-i időponthoz. /Hát az előrejelzéseket nézve mégis csak elég meleg lesz.../ Az év során ehhez próbáltam alakítani a felkészülésemet, hogy az októberi nap után elmondhassam hogy lefutott a maratoni távot.

Hogyan készültél? Egyedül, vagy valaki által írt edzésterv alapján?

A felkészülés során sok-sok emberrel beszéltem aki már lefutotta ezt a távot. Mindenki mondott olyan praktikus és okos dolgot amit megfogadva beépítettem a felkészülésembe. Az internet adta lehetőséget kihasználva a felkészüléshez nagyon sok hasznos dolgot olvastam el, és azok közül az adottságainak megfelelőt próbáltam a felkészülésbe beiktatni.

Egyedül, vagy társakkal szoktál edzeni?

Az év első felében nagyon sokat edzettem együtt Varga Lászlóval, főleg abban az időszakban amikor az Ultra Balatonra készültünk. A Balaton-kerülést egy 5 fős csapatban az idei évben sikeresen teljesítettük. /Molnár Zoltán, Varga László, Valguth Zoltán, Réz Norbert, Fazekas András./ A verseny után viszont már csak egyedül edzettem a nyár folyamán, és próbáltam minél hosszabb távokat futni annak érdekében, hogy a szervezetem hozzá tudjon szokni a folyamatos terheléshez. Jelenleg a leghosszabb táv amit egyben futottam le, 32-33 kilométer. Azért nem futottam hosszabb távot hogy a versenyen mondhassam el, hogy életemben itt futottam először 42 kilométert.

Sikerült a megtervezett edzéstervet megcsinálni?

Jelenleg úgy érzem, hogy az előre eltervezett dolgokat sikerült végigcsinálni, úgy hogy sérülés nem akadályozott.

Volt-e hullámvölgy, amikor úgy érezted, nem fog menni?

Hullámvölgyre nem emlékszem, hogy lett volna, ugyan voltak pillanatok amikor a futás minden centiméterét utáltam, de akkor is csak egy cél lebegett a szemem előtt, hogy a távot az idei évben le kell győznöm.

Vágod már a cm-t? Várod a versenyt, vagy inkább tartasz tőle?

A centit nem vágom, a versenyt viszont nagyon várom. Az utolsó napokban azonban egy picit izgulok, ami az elmúlt évek során soha nem volt jellemző rám, de fejben eldöntöttem hogy ezt én meg tudom csinálni!

Milyen célod van a versenyen? Csak a TÁV, vagy valamilyen idő?

Cél az hogy a záróbusz előtt érjek célba, és elmondhassam, hogy sikerült. A legtitkosabb célom egy 5 órán belüli idő úgy 4:40-4:50 között.

Hogy telnek a verseny előtti utolsó napok, órák?

Az utolsó héten már csak rövidebb, 10-15 kilométeres távokat tervezek hétfői és keddi napon, utána pihenés, masszázs, majd szombaton egy 3-5 kilométeres átmozgató futás, és vasárnap pedig mindent bele!

Kabalád van?

Nincs kabalám és soha nem is volt.

Mikor lennél elégedett vasárnap délután?

Akkor, ha célba érkeztem, és a célba érkezés után megköszönhetem életem párjának, Vékási Klárának, hogy mindenben támogatott, és megteremtette azt a lehetőséget, hogy ezt végig tudjam csinálni, és még megköszönni neki azt a sok kilométert, amit kerékpárral jött mellettem, hozta utánam az inni és enni valókat.

Milyen időjárást kívánsz magadnak?

Hát ha kívánni lehetne akkor úgy 15 fok körüli napos, szélcsendes időt szerettem volna. Ehhez képest az előrejelzés szerint 25 fok körüli hőmérséklet és napsütés. Hát ez nekem egy kicsit meleg. Nagyon-nagyon oda kell figyelnem a frissítésekre, mert nagyon izzadok.

El tudod képzelni, milyen lesz maratonistának lenni?

Még nem, de remélem, hogy október 2-án este már mindenkinek elmondhatom, hogy teljesítettem a maratoni távot.
Szólj hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


10 hozzászólás

M.Zoli [ 2011-10-05 11:38 ]

András!
gratulálok a célbaérkezéshez!Ez már önmagában komoly kihívás volt vasárnap:) A melegről szóló kívánságod nem igen jött be...igen nem :)...5 órakor árnyékban volt 29 fok :),de így még komolyabb az eredmény!!Teveztél...nehéz körülmények között küzdöttél...teljesítetted!Azt hiszem ez a legnagyobb, legfelelmelőbb dolog! :)))KatzR [ 2011-10-04 16:22 ]

Kedves András!
Vasárnapi teljesítményednek köszönhetően aktualizálom amit Ildikó irt: MARATONISTA vagy!!!
Gratulálok, és további sikereket kívánok!T.Ildikó [ 2011-09-30 17:10 ]

Kedves András! Nagyon örülök,hogy egy évvel az én futásom után te is maratonista leszel.Ez a közös edzőtermi futások emléke mondatja velem.Én
láttam,még akkor ismeretlenként,hogy honnan indultál.Teljesen elképedtem,amikor a 2010es Kanizsa-Karoson megláttalak.És tessék,egy év múlva Maratont futsz.Sok-sok erőt hozzá! Csak lazán,használd a fejed!Köszönöm a párban 50 kilit! Szorítok neked nagyon!!!
varga2laci [ 2011-09-30 00:34 ]

Tisztelt András futótársam! Érdeklődéssel olvastam a kérdésekre adott válaszaidat, hiszen tudtam, hogy a sikeres UB után miben "mesterkedsz". Az UB után sikerült lecserélned és jól választani edzőtársat a Klári személyében, a csere garanciát jelent jelent a maratoni táv sikeres teljesítéséhez. Biztos vagyok benne, hogy lelkiismeretesen felkészültél és sikerül a célod a hétvégén! Irigykedek is a dupla 42 miatt, főleg a korodat jelentő szám miatt.... Nekem már sajnos ez nem adatik meg, de jövőre talán én is megpróbálom - ha egészségem engedi- 50/42-es számokkal a maratoni táv teljesítését! Okos versenyzést, elérzékenyülést és maradandó élményeket kívánok Neked és Klárinak a célba érkezéskor! Vasárnap 10-kor én is megyek futni és küldök Neked és a versenyen induló minden Futóklubosnak egy kis energiát....Várom a versenyt követő jó híreidet és beszámolódat!Valgut Zoltán [ 2011-09-29 21:44 ]

Az nem is kérdés, hogy menni fog-e!? Naná!
Élvezd ki a maraton minden kilóméterét, hogy aztán a célban beteljesüljön az álmod!szilvi [ 2011-09-29 18:56 ]

Kedves András! Egész eddig nagyon erős voltál. A munka már benned van, vasárnap pedig az ünneplésé lesz. Élvezd a futást! Sokat fogok rád gondolni holnaptól, amikor a görög utakon futok és küldöm előre neked és Jutkáéknak is az Erőt!vassgabi [ 2011-09-29 10:45 ]

Őrületes elszántság, és erő jött le az interjúból- a
legjobbakat kívánom, illetve azt, hogy vasárnap örömtől könnyes szemmel érj célba!Fedit [ 2011-09-29 08:47 ]

Hajrá András! Nagyon fogok szurkolni Neked! Óriási élmény lesz! Közben én intézem nektek a felhőket :)))M.Zoli [ 2011-09-29 07:14 ]

Sok sikert kívánok neked.Látom a 42 az egy bűvös szám akkor nekem még van 2évem,hogy lefussam a maratont.Mi igazi sorstársak vagyunk úgyhogy én tesben és lélekben is veled leszek.Hajrá!!!!!!csika [ 2011-09-28 23:49 ]

Gyerünk András, menni fog! Elszántság, edzés és akarat megvan, akkor ugyan mi állhatna ellent a célnak?Honlapkészítés