KANIZSAI FUTÓ- ÉS SZABADIDŐSPORT KLUB
Gyere, fuss velünk!


Beszámoló

LeFaGySz Börzsöny 2015

A Lefagysz túrák elég speciálisak. Mindig február közepén vannak, méghozzá 7 különböző hegységben. Mivel évente egy-egy túra van, így 7 év alatt ér körbe az országban. Híres a nehézségéről (cudar idő, nagy szintkülönbség, nincs ellátás). Pont ezért is járnak ide sokan. A LeFaGySz a túra nevében nem a hidegre utal, hanem a jelentése: Legfaszább Gyerekek Szivatása.

Ezúttal Dóri, Szilvi és Sznupi volt a társaság. Az előző két hévégi hosszú TT után most már kicsit lazábbra akartam venni ezt a szintén nem egyszerű túrát. Az eredeti útvonal változott a decemberi jégtörés miatt.
Beérve a nevezési központba nagy szeretettel fogadtak minket a szervezők. Felemlegették még a 2 évvel ezelőtti Lefagysz Palócot is, ami nem könnyen lesz megismételhető ...

Néhány kilométer lapos rész után csak megkaptuk az emelkedőt. Meredekségre közepes, cserébe viszont végeláthatatlan. Ez amolyan Börzsönyi jellegzetesség, hosszúak a felfelék. Dóri aggódott, hogy lemarad és küldött minket előre, ehhez képest ő hagyott ott bennünket. Szép időben haladtunk végre nekem kellemes tempóban. Kicsit rosszalkodott a gyomrom az elején, de szerencsére elmúlt. Egy lakott települést érintettünk összesen, ahol sikerült is kavarnunk az útvonallal. Nem tévedtünk el, csak az idő telt. Kissé abszurd a helyzet, hogy megkérdezzük a helyieket, hogy merre kell menni, ők meg visszakérdeznek, hogy hova és mi nem tudjuk elmagyarázni. 

Mi csak turistalejelzéskét követünk, lakott település nem lesz a következő néhány 10 kilométeren ők meg azokat nem ismerik ... Haladunk szépen, rengeteg hó elolvadt a két héttel ezelőtthöz képest. Dórit beérjük a mi nagy szerencsénkre. Hamarosan nagyon lelassulunk, mert rengeteg a patakátkelés. Annál azért szélesebbek, hogy csak átugráljunk rajtuk, így Dóri botjaira támaszkodunk (szó szerint). Ő átmegy először, visszaadja a szerszámokat aztán mi is. Így senki nem esett bele a vízbe, ami kész csoda. Megkezdjük az utolsó, egyben a legnagyobb mászást a Csóvira. Ami a Mátrában a Kékestető az a Börzsönyben a Csóványos.

Tudtam, én hogy ez hosszú lesz nagyon, 2 héttel ezelőtt kétszer is fel kellett kapaszkodni rá. Ahogy haladunk felfelé egyre nagyobb lesz a hó, szerencsére le van azért taposva, de csak meg-megbillen rajt a bokánk. Dóri lemaradt, Szilvi és Sznupi kezd fáradni kissé, lassabban haladunk mint eddig. Sznupi nem hiszi el, hogy még mindig felfelé kell menni, én viszont kezdek fázni, így előremegyek. Itt fent még mínusz van, erősen is fúj a szél, rajtam meg egy réteg ruha. Nagy sokára felértünk, itt felveszek egy szélálló mellényt még.

Ereszkedünk lefelé, néhol még lépni sem kell, 2-3 métereket csúszunk lefelé a meredekebb havas szakaszokon. Jó kis buli volt. Jön viszont nálam is a holtpont a hideg miatt. Pedig alig 500 méterrel távolabb még teljesen jól voltam, most mégsem látom át a helyzetet. Jelzést kellene váltanunk, csak nem tudjuk, hogy balra vagy jobbra-e. 2 perc alatt teljesen átfagyunk mire döntünk. Továbbra is csak lefelé, csak behúzzuk ezt a TT-t is.

A célban ismét meleg fogadtatás: „Üdvözöljük Lubics Szilviát és futótársait!”. Ez utóbbi Sznuppi és én akartunk lenni.  Ehhez annyit, hogy Szilvinek ez volt az első LeFaGySz-a, Sznupival meg a legutóbbi négyet mind megcsináltuk. A hírnév ugyebár.  Nincs is ezzel semmi gond. Alig 10 perc múlva érkezett Dóri is. Megettük a jól megérdemelt leveskénket meg palacsinát (na jó az enyémet Szilvi) és irány haza.

Egy jó hangulatú, jól eső túra volt ismét ez a LeFaGySz is. Az eddigi 4 közül ez volt a legkönnyebb, legfőképp az időjárás miatt. Jövőre vár minket a Mátra ... úgy néz ki oda is menni kell ...
Köszönet a szervezőnek a szervezésért, Dórinak, Szilvinek és Szupinak a társaságért.

A saját mérésem alapján:
Távolság: 54 km
Szintemelkedés: 2650 méter
Idő: 8 óra 32 perc
Átlagtempó: 9:26 perc/km
Átlagpulzus: 119

A trackem:
https://connect.garmin.com/modern/activity/703678866

Üdv,
csika
Szólj hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


Honlapkészítés