KANIZSAI FUTÓ- ÉS SZABADIDŐSPORT KLUB
Gyere, fuss velünk!


A Balaton Man Iron távjára a cél, 2014.06.15.-én 13:59.

 

Ennek jegyében a felkészülésem bizonyos pontjait versenyekkel egészítem ki, általában azért mert így könnyebb neki állni az adott fajta edzésnek, hisz be van fizetve, ott a motiváció eleve. Aztán remekül ki lehet egészíteni egy kis kerékpározással egy versenyt, hogy azzal jutsz el az adott verseny színhelyére. Nem különben az általam sporttal "agyonösszevissza" fertőzött család, környezet is remek szórakozási lehetőséget talál a céljai megvalósításához - melynek egyenes következménye egy velem, és az Iron táv őrületem megvalósítása felé vezető úttal szembeni - pl. csak a munka/csak az edzés: fut, úszik, bringázik- és már este is van: alszik.. - szembeni, megfelelő tolerancia szint kialakulása bennük!

 

No szóval:

 

Káptalantóti sprint duatlon 04.12.:

"Akkor álljunk neki tisztességesen a célnak"

 

Lévén baromi hideg volt az időtájt, hajnalban inkább elmentem vonattal Balatonszentgyörgyre, és onnan tekertem el úgy a verseny színhelyére, hogy ötször fagytam meg -e viszonylag rövidebb távon. Érdekesség: mikor Keszthelyen bediktáltam magamba egy forró kávét, hogy az amúgy csoda napsütéses tavaszi napon ne utáljam meg a bringázást örökre.., a gyenesdiási körforgalomból kihajtva, egy idióta utánfutós autós, rögzítetlen téglarakománya, a helytelen sebesség meghatározása miatt is, majd a hátamba zúdította rakományát. Nem tudom miért, kihajtva a körforgalomból épp hátranéztem, és láttam ahogy támadnak a blokktéglák.., úgyhogy beletapostam a pedálba, s a derengő ködös zimankóban, egyből felmelegedtem. Itt üzenném a páromnak, meg az értem aggódóknak: még hogy veszélyes bringázás közben a dombról lefele 50 - 60 km/h lefele jönni! Időben odaértem az amúgy jó kis duatlon versenyre, ahol a 2,5 km-es futás nem, a 20 km bringázás egyáltalán nem, a végén az 5 km sprint futás pedig húhára nem esett jól. Már amire ez utóbbi esetében, - a rikító sárga díszében pompázó balatonfelvidéki repcetáblák között, melyeket valami lila ködben észleltem - emlékszem egyáltalán. Mert nyomtam mint az állat, csak nem igen ment. A vége 1:16:13, a gyengécske mezőnyben ez 25. helyre volt elég. Innen haza tekertem, melyről nem szeretnék sokat írni, lévén ez volt az ez évi első hosszú bringám. Hazaértem, megdöglöttem, és, hogy matematikailag írjam le a dolgot a: "3,14cs-ám szétment" (elnézést kérek, de ez a legjobb kifejezés az érzés leírására) a 100 km-es tekerésben. Másnap láttam, hogy a korosztályomban 2. lettem- vajh adtak-e érte valamit? Nem tudom.Tessék kérem: jó öregedni, meg az 5 évenkénti korosztályos díjazás is korrekt dolog. Nem? De, a saját bőrömön tapasztalom évek óta.

 

Balatonfüred Maraton Man 04.20

"lassú hosszú futóedzés helyett"

 

Pár szóban csak: aki igazán emlékszik ezen a napon is szar idő volt. Csak a verseny helyszínén nem. Mivel ahogy írtam, edzés helyettesítő versenyek ezek, nem feltétlen egy jó idő a cél. Mégis az időm 3:30:56 lett, ami a 16. helyre volt elég. Ennek két oka volt. Párom testvére itt futotta első maratonját, és képességi alapján iparkodnom kellett, mert ugye "nehogymá".. Hát Gábor természetesen elrontotta, "kicsit" gyorsan kezdett, ami az utolsó 7 km-es körben megbosszulta magát néki.., pedig direkt figyelmeztettem Isten lássa lelkemet. De első maratonra én is elfogadnám 3:39-es időt, baromi jó, és csak idő kérdése, hogy mikor veszti érvényességét a "nehogymá"- hamarosan hiába sietek. Ahhoz viszont, hogy már az elejétől iparkodjak, fel kellett spanolnom magam valamivel, ami azért nem lett volna egyszerű, de a szpíker a rajt előtti pillanatokban sikeresen megtette ezt helyettem: "most az tartsa fel a kezét a magasba aki jön az ULTRABALAONRA!"

 

"Anyádmégazemailomraseválaszoltatokpedig27.ekvoltunkelőszöralistánanevezéskorláttam
aztánsokadikaklettükésegycsaládicsapatnevezéséttettetektönkremertnemmindegymennyi
azannyiinkorektszemétség.." -az elejét én is elfutottam egy kicsit asszem! Amúgy jó kis verseny volt ez is, mindenki, - párom, másik testvére - is jól szerepelt a távjain. Néha hiába a pontos terv, hogy ez a verseny csak edzés, más lesz belőle, nagyon nehéz "megállni" hogy ne verseny legyen belőle..

 

Kanizsa -Karos 04.26

"kéne egy kicsit gyorsítással foglalkozni"

 

1 számú frissítőpont, bezárása után, kocsiba be, Karosba ki. Irány Zsuzsa mama elé, aki korosztályában, 65 évesen versenyez a 40 felettiekkel. Mondom, hogy fertőzés ez nem más. Elindultam, iramváltások Csapiig. Jól ment. Anyuval vissza. Jó kis verseny volt. Kár, hogy a rendezés a létszám miatt, mindig problémás, ami a legjobb szándék, a rendező személyek hatalmas munkavégzése ellenére, és a jó visszajelzések ellenére, mindig bosszantó hibák vannak. Na mindegy. Minden jó, ha a vége jó. Ja, és a verseny előtti napokban milyen idő volt?..Pocsék. Versenyen milyen idő volt? Ideális!

 

Tapolca félmaraton 05.11

"mondom, hogy néha kellene a gyorsasággal is foglalkozni"

 

Teljes váratlanul, hirtelen felindulásból elkövetett, közös megegyezésen alapuló váltónk Dorkával. Első 10.5 km futottam én. Mentem egy srác után, nem kívántam egyáltalán a 4:20 körüli tempót, de meg tudtam csinálni, aztán váltottunk és mentem is tovább a párommal; illetve mondtam neki menjen, majd megyek utána, csak kiesett a szívem, és a tüdőm, majd utol érem. Így is lett és szépen beértünk. Igen szuper kis verseny ez a tapolcai . Voltam már itt tetszik a pálya is, a környezet, a szervezés, a program..- és akkor a mai napig nem tudom, hogy csapatunk a Csili Team 2 fős váltónk hányadik. Így kell elrontani a tökéleteshez közelítő rendezést. Aztán hamarosan leszakadt az ég, de ugye az előző napok időjárása tekintetében ez nem furcsa, meg mondhatnám a szokásos.

 

Salzburg Maraton 05.04

"lassú hosszú futás helyett"

 

Perfekt! A négy napos kirándulás szuper volt. A feladat, miközben a verseny előtti napokban a nevezetességet róttuk - pl. Mozart egy Spar felett született  - kikristályosodott: Az elvégzett edzésmunka után, páromnak - Dorkának - 21 km-en tudnia kellene a 6 percen belüli km-et. Amúgy sem verseny, és az előbbi adódik az alapvető feladat: IRAMFUTÓ leszek. Így is lett. Végeredmény: 2:05:47, azaz 5:58 perc/km átlag 21 km-en.  Boldogság, büszkeség, öröm! Igaz, ezek után volt nekem még egy köröm. Arra gondoltam, hogy ha belehúzok, akkor talán 4 óra alá kerülhetek, Úgy is nézett ki, de nemsokára kiderült, hogy a más tempóba futás ezt nem segítette, iszonyatos küzdést produkáltam az utolsó 7 km-en, de képtelen voltam megcsinálni. A vége 4:01:21 lett. (persze: megint a versenyszellem - akár, ugye magammal - a helyett, hogy a sikerült, cél elérésének örömében lazán végigmentem volna, élvezve a csodás környéket, és pályát..) Mindez 687. abszolút 110 korosztályos helyezés. De ki nem szarja le, lényeg hogy MEGCSINÁLTUK! Érdekesség: olyan izomlázam volt napokig, hogy nem emlékszem ilyenre, ami mindent figyelembe véve, logikus, és természetes - viszont a lefele lépcsők még 4 nap múlva is nagyon fájtak. Különben aki emlékszik május 1 után retek idő volt. Salzburgban is ömlött a eső, hideg, és nagy szél volt. A verseny reggelén is. Aztán következett a rajt, és elállt, futáshoz ideális idő keletkezett. Lehet csak hinni kell és úgy lesz? Lehet nem is volt ideális? Lehet csak a cél elérésében kell hinni, ha megtettünk mindent, és elvégeztük a megfelelő munkát, akkor minden körülmény ideálissá válik? Ez utóbbi nem lehet, hanem előbb utóbb biztos!

 

Radenci Maraton 05.18

"felmérő" illetve "hogyan csináljunk valami nagyon jót, nagyon rosszul"

 

Amikor ide beneveztem (Dorka 10 km-re) a motiváció az volt, hogy ezen ideális pályán, jó időpontban lévő versenyen kontrolláljam hol is tartok. Nem untatnék senkit hosszan a részletekkel, de a balatonfüredi iron táv célját csak akkor érem el, ha a 3 féle lehetőség közül az egyiket tudom teljesíteni: 1. vagy úszok gyorsabban, ami ugye az én mellúszásommal a lehetetlen kategória. 2. vagy bringázok gyorsabban, de ez is lehetetlen. Sőt jó ha a tavalyit meg tudom csinálni - nem kedvencem ez a része a feladatnak - az már nagyszerű. (Érdekesség: mindig elmondom ha épp erről kérdeznek: nincs kényelmes bicikli, nyereg stb. 50 km felett! Ilyen szerintem nem létezik, számomra pedig nem is fog soha.) 3.vagy futni kell gyorsabban, azaz 4 óra alatti maraton kell. Soha nem sikerült, még 4 óra 20 perc alatt sem iron táv teljesítésekor. Most fog. Tehát: JÓL KELL FUTNI! Ezért kell a felmérő. (Még van egy lehetőség nálam, a depó idők csökkentése, de azt már tavaly megcsináltam azon javítani nem tudok már, és nem is akarok)

 

Szóval előtte napokban a szokásos tomboló időjárás ugye, és a verseny napján a már "unalmas" tökéletes idő.. Verseny profi, nagyon tetszik, ár érték arány nagyon jó. A pálya sík, két 21 km kör. Verseny alatt úgy 3 km szakadó eső, de amúgy nagyon jó. Mint 5 éve mindig, minden évben futok egy PB maratont. Itt is futottam. Ha összehasonlítom a rajt/cél pillanatában rólam készített fényképeket melyen látszik a verseny óra, a saját mérésemmel, 5 másodperc sincs az eltérés. Éreztem, hogy jó időt megyek, nyomtam is, az "életemért" futottam. Ja, az eredménylistában ott nem vagyok. Nem mért a chipem. Mert balfék vagyok. Vittem a sajátomat. Ja, a korosztály amit dicsőítettem az elején. Rosszul adtam meg a chipem kódját, talán a korosztállyal jár a látásromlás is.. Az időm: 3:21:07 Jó állok, ez meg nyugtató. Viszont a fenti malőr miatt velem nagyon beszélni nem lehetett a vereny utáni délután. Mert nem csak a versenyszervezők hibáznak ugye kritikus Péter?

/kiegészítésként a rendezők 03:21:02 időt mértek Petinek, ami új PB/

További felkészítő versenyek: 05.24 Kékes Csúcsfutás, a 05.31.-én tekerek a Tuor de Pelson 200 km-t a Balaton körül (majd integetek nektek amikor szembe kerültök az Ultrabalatonon - bár sokan leszünk..), aztán ketten futunk egy maraton váltót párom testvérével Keszthelyen és ezután jöhet, aminek jönnie kell!

 

HAJRÁ MINDENKINEK!

PéterSzólj hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


2 hozzászólás

csika [ 2014-05-19 21:11 ]

Hajrá Peti, jól tolod!KollerJudit [ 2014-05-19 13:48 ]

Nah végre, hogy beszámoló a Petitől! Mindig jó :)
Az ájrontáv felkészüléshez nem értek, de biztos jól csinálod, mert mindig megcsinálod!
Ezek szerint az UB végül nem jött össze családilag, sajnálom. De majd jól körbebizajozod, szokni kell a 3,14.-nek a terhelést, akkor könnyebb lesz az ájron.
És örülök, hogy a Keszthellyel is kibékültél ;) De vigyázz, ha meleg lesz, akkor se jelenj meg fedetlen felsőtesttel!! haha :DHonlapkészítés