KANIZSAI FUTÓ- ÉS SZABADIDŐSPORT KLUB
Gyere, fuss velünk!


Álmodtam egy világot magamnak...

...elfutni Bécsből - Budapestre

Tomi a Kanizsai Futófesztivál céljában - 2010 Egy kicsit kalandozzunk a múltban: légy szíves néhány mondatban foglald össze, hogy miként is vezettek futólábaid a bécsi Ernst Happel Stadionig, a Bécs-Budapest rajtjáig, vagyis mik voltak futókarriered főbb állomásai?

Tavaly év elején kezdtem futni. Betértem egy sportboltba egy alap futócipőt venni és egy teljes futóruházattal jöttem ki. Onnan nem volt megállás...
Bő 3 hónap múlva Keszthelyen maratont futottam (3:51) majd nyáron még megkerültem kétszer a Velencei tavat (54 km, 4:29). Idén a Balaton Szupermaratonon vettem részt, majd az Ultrabalatonon.
Azt hiszem számomra ezek voltak a mérföldkövek. Most pedig jön a BéBu...


Aránylag gyorsan belevágtál az ultrafutásba. Mit szerettél meg ebben a műfajban, mi motivál 1-1 hosszabb verseny tekintetében?

Mivel eddig kevés igazi ultra távon vettem részt, ezért jelenleg maga a táv teljesítése motivál. Tetszik maga a közösség (főleg a többnapos versenyek alatt jön elő), jó a társaság.


Az idén 2x kerülted meg a Balatont. Először 4 nap alatt tavasszal, majd bő 1 nap alatt a nyáron. Ezek a versenyek hogy sikerültek a tervezetthez képest?

Mindkettő messze felülmúlta a várakozásaimat. A Balaton Szupermaratonon 7. helyen végeztem összesítésben (magyarok között 4., kategóriában 2. lettem) – ráadásul az utolsó napon legjobb magyarként értem célba.
Az UB-n 21. lettem összesítésben, 20. a férfiak között, amely a magyar mezőnyben a 10. helyet jelentette – 25:30 lett az időm.


Mennyi időt vett igénybe a regenerálódás ezek után a versenyek után, illetve, ha jól tudom a tavaszi tókerülés után sokáig bajlódtál sérüléssel is?

Igen, a tavaszi verseny után sokáig sérült voltam. A furcsa csak az, hogy hosszú hetekig szenvedtem a térdemmel, de amikor nyilvánvaló lett a gyógymód 2 hét alatt ki is keveredtem belőle. Szerencsére nem volt komolyabb baj.
Az UB után kezdtem gyorsan rendbe jönni, de nekiálltam bicajozni is. Azt hiszem a bringás stílusomon még van mit csiszolni, mert valószínűleg az tett ismét keresztbe a térdemnek.


A Bé-Bu-ra való felkészülésed mennyire volt ideális, mennyi-, és milyen típusú futásokat terveztél el edzés gyanánt, és mennyiben sikerült ezeket megvalósítanod?

A nyáron összeszedett térdsérülés miatt közel sem volt ideális a felkészülésem. A Kanizsai Futófesztiválig leginkább csak pihentettem a lábam, viszonylag keveset futottam. Utána szépen emelve az adagot az utolsó 2 hét már jól sikerült (135-115 km). Edzésen csak lassúakat futok (135-145-ös pulzus között 5:00-5:40-es közötti kilométerekkel). Ha lehetséges akkor kimegyek terepre, az erdős részek a kedvenceim. Itt persze akadnak dombok is.:-) De több mint egy éve nem volt gyorsító edzésem! Ultratávoknál a gyorsaság nem számít sokat szerintem.


Térdsérülésed mennyire akadályozott az utolsó időszakban? Eredményeiden nem látszik sérülésnek „nyoma”. (Gondolok itt a bp-i maratonra, zalakarosi-, bagodi versenyre.)

Inkább az „utolsó előtti” időszakban akadályozott. Viszont itt érzem a lassú edzések előnyét. Igaz, hogy a gyorsaság is lassabban jön elő, de lassabban is veszik el. A fent említett versenyek a felkészülést szolgálták, egyiket sem célversenyként futottam.


Mikor hallottál egyáltalán először arról, hogy vannak emberek, akik 5 nap alatt elfutnak Bécsből Budapestre? Futottál már akkor? Gondoltad volna, hogy valaha Te is részese leszel ennek a versenynek?

Még gyerekként talán a Híradóban hallottam a versenyről (az még egy másik kor volt). Akkor még igazi hírnek számított egy ilyen futóesemény. Az utóbbi két kérdésre pedig határozott NEM a válasz.A Balaton Szupermaratonon Mikor érezted úgy, hogy belevághatsz?

Az UB után egyből. Inkább a sérülés miatt határidőt szabtam meg magamnak, ha nem jön rendbe a lábam akkor kihagyom. Ezt mindig kitoltam 1-1 héttel és a Budapest Maraton után született meg a végső elhatározás, hogy megyek. Hív a távolság...


A futásokon kívül mit tartottál még fontosnak a felkészülésben? Nézegetted pl. a pontos útvonalat, olvastál régi beszámolókat, stb?

A szinttérképeket néztem meg (a napi távokat tudtam) valamint a fórumunkon elolvastam a „Bécs-Budapest” témát.


Fejben külön készülsz 1-1 napra, vagy egyben kezeled a versenyt? Melyik napot várod-, melyiktől tartasz esetleg?

Egy egészként gondolok a versenyre jelenleg, de ha elindul a verseny mindig csak a következő napi szakasszal foglalkozom. Az 5. nap végét várom nagyon. :-)


Hogy oldod meg a szállásokat, illetve a rajthelyhez való kijutásokat?

Hát ez nálam nem volt egy egyszerű kör. Első 2 nap egy komáromi futó ismerőssel utazom/szállok meg. Utána meg ott lesz már a saját autóm, azt hozzák utánam.


Hogy fogsz frissíteni, milyennek tűnik a kiírás alapján a frissítőasztalok sűrűsége, annak tartalma? Lehet-e egyéni frissítőket előreküldeni-, ha igen, élsz-e ezzel a lehetőséggel?

Átlagosan 5 kilométerenként lesz frissítés ahol ISO és víz lesz biztosan. Én ezt használnám csak, a többi így nem nagyon érint. A Coca-Cola kérdés csak számomra, ha az nem lesz kint az asztalokon akkor küldenék előre (ha lehetséges lesz). Ezt még a 0. napon le kell tisztáznom. Enni kell a versenyen folyamatosan, ez alap, de itt nincsenek speciális igényeim. Eszek ami lesz, illetve amit a váltók meghagynak …


Kísérőd lesz-e a versenyen?
Az első másfél napon majd rám-rám néz egy futótárs késérője, majd egy kedves ismerősöm "vigyáz rám".


A kiírás alapján a 2. és 5. nap útvonala jelentősen megváltozott. Változtak-e a meghatározott szintidők, mit kell ezekről tudni? Hogy lehet ezeket fejben tartani a verseny során?

Ezen nem szoktam gondolkodni. Mindig a következő napra tekintek előre. Ha tudok a saját tempómban haladni akkor nem lesz gond. Ha pedig nem akkor lesz időm számolgatni, hogy mennyire lassan is kell, hogy menjek.


Milyen tempót próbálsz követni?

Nem tempóval, hanem pulzussal akarok menni. Igazából az órám nem is bír ennyit GPS-el, így a sebességemet nem is fogom látni. Legalább nem visz el. 145-ös pulzussal kezdenék első nap, a többit majd meglátjuk. Ha ezt sikerülne tartani végig az nem lenne rossz. Ez 15-el alacsonyabb mint amit a Balaton Szupermaratonon futottam, de a táv is sokkal hosszabb.


13 előnevező van. Nézegetted a rajtlistát, foglalkozol-e bármilyen helyezés lehetőségével, vagy „csak” a táv teljesítése a cél?

„Csak” a táv leküzdése a cél. A saját tempómat akarom menni végig, nem másokhoz igazodni (sokan erősebben kezdenek és a végére elfogynak – én ezt szeretném elkerülni). Néhány ismerős feltűnt a rajtlistán, s ez jó. Viszont a 13 főből tudok olyanról aki biztosan nem fog indulni. Nevezni lehet még a nulladik és első napon is. Meglátjuk még, hányan vágunk neki, de nem lesz tömeg az biztos. :-(


Milyen időjárásra lehet számítani?

Nem szoktam időjárást nézni. Ha esik, ha fúj úgyis menni kell. Bár amennyit hallottam, hétvégére mondanak rosszabb időt. Vagy bejön, vagy nem …


Mit érzel erősségednek, illetve gyenge pontodnak, ami az 5 nap alatt segíteni, vagy hátráltatni fog?

Szerintem fejben vagyok a legerősebb. Az ultrafutásban fontos, hogy a kritikus helyzeteket hogyan kezeli le az ember fejben. Jó kondícióban is érzem magam. Gyenge pontom lehet a térdem, nem tudom mennyire fogja szeretni ezeket a hosszú távokat – itt most a sérülés miatt említem meg ezt, a második nap után már mindenkinek mindene fájni fog.


Van valamilyen kabalád, kedvenc ruhadarabod, vagy bármi, ami „segíteni” fog eljutni Budapestre?

Nincs kabalám, soha nem is volt. Kedvenc ruhadarabom a dzsekim, remélem minél kevesebbet kell viselnem.


Hogy teltek/telnek az utolsó napok?

Futkározás, pihengetés, szállásfoglalás.


A futás iránt érdeklődők szemével figyelve remélem, hogy egy megújult rendezőgárdával sikerül újraéleszteni ezt a nagyszerű versenyt. Te milyen hangulatra számítasz azok után, hogy tavaly csúfos körülmények közepette 1 nappal a rajt előtt törölték a versenyt?

Úgy gondolom biztosan jobb lenne a hangulat, ha több futó lenne. Nagyon valószínű, hogy a kevés induló a tavalyi év következménye.


Reméljük, hogy elérhetőek lesznek on-line az eredmények, ahol követni tudunk. Lesz valaki, akivel személyesen is kapcsolatban leszel, és friss információkkal lát el minket, szurkolókat rólad?

Elvileg a verseny honlapján van egy menüpont az eredményeknek. A testvéremmel tartom a kapcsolatot, ő majd ír infót a fórumra. Esténként 5-10 percre én is megpróbálok felnézni a netre (kivétel valószínűleg Pozsony).

Köszönöm, sok sikert kívánunk a hosszú útra!
Szólj hozzá

Név:
E-mail:
Az e-mail cím nem jelenik meg az oldalon
Szöveg:


10 hozzászólás

Zsófi [ 2011-10-19 21:04 ]

Drukkolok Tomi! Remélem nem fog a térded rosszalkodni!Györgyi [ 2011-10-19 13:40 ]

Hajrá Tomi!Nagyon szurkolunk, hogy sikerüljön!peter [ 2011-10-19 12:09 ]

Hajrá Tomi Mester!KatzR [ 2011-10-19 09:49 ]

Kedves Viki!
Tamás rövid idő alatt "lerendezte", hogy olyan nagyon ne lepődjünk meg semmin.
Hajrá Tamás!!!Viki [ 2011-10-19 08:40 ]

Szia Tomi! Nagyon fogok szurkolni! Ha olyan okosan mész, mint az UB-n, nagy meglepetéseket fogsz okozni!!!HAJRÁ!korpa [ 2011-10-18 21:24 ]

Mindent bele, Tamás, ha hozod az idei ultraformád, akármi is lehet.Kinga [ 2011-10-18 21:15 ]

Sok sikert, jó futást és kitartást a hosszú, de gyönyörű távhoz! Hajrá!M.Zoli [ 2011-10-18 18:33 ]

Sok sikert,csak okosan és akkor sikerülni fog.Mi itthonról szurkolunk neked.HAJRÁ!!!!szilvi [ 2011-10-18 15:26 ]

Kedves Tomi! Sok sikert a nagy útra! Biztos hatalmas élmény lesz. Csak úgy csináld, mint az összes eddigi ultrád és minden OK. lesz! HAJRÁÁÁÁ!Judit [ 2011-10-18 11:24 ]

Hát, Tomi, "miből lesz a cserebogár?"...
Nagyon szorítunk Neked.
...csak az a probléma, hogy lassan nem fér el a faliújságon a sok sok rólad szóló futós hír! :-o Na, nem probléma, majd csináltatunk egy nagyobbat!! ;-)
Hajrá, csak keményen!!!Honlapkészítés